Belgian Chinese Crested, Peruvian & Xolo Club

 

Epilepsie

Epilepsie bij honden wordt veroorzaakt door een abnormale electrische activiteit in de hersenen, en komt vrij vaak voor. Ongeveer 6 tot 8% van alle honden lijden aan epilepsie.

Epilepsie wordt onderverdeeld in twee vormen. De primaire epilepsie is de vorm die door een defect in de hersenen zelf wordt veroorzaakt, secundaire epilepsie is dan weer veroorzaakt door een andere aandoening. Als men bij de secundaire vorm de oorzaak kan wegnemen kan de hond een probleemloos leven hebben zonder verdere aanvallen.

De aanvallen op zich kunnen enorm verschillen in vorm, duur en heftigheid. Een milde epilepsie kan zich uiten door een ongecontroleerde beving in een lichaamsdeel (meestal hoofd) en afwezigheid van de hond. Terwijl een status epilepticus een reeks van zware aanvallen is waarbij de hond niet uit zichzelf uit de aanval raakt. Hier is dringende dierenartsenhulp nodig. Tussen beide uitsersten zitten een hele reeks van korte tot midellange aanvallen.

De wijze waarop primaire epiliepsie vererft is nog onbekend, maar er wordt met man en macht naar gezocht. Het spreekt voor zich dat lijders van primaire epilepsie niet mogen ingezet worden in de fok.