The Chinese Crested

Oorsprong:

Over de oorsprong van de Chinese naakthond gaan heel wat ontstaansroutes en fabels rond. Maar als we naar de feiten kijken dan kunnen we het volgende met zekerheid zeggen.

In Centraal Amerika en Mexico zijn bij archeologische opgravingen afbeeldingen gevonden van haarloze honden. Deze resten dateren van ongeveer 2000 jaar voor onze jaartelling en zijn daarmee zeker 3000 jaar oud.

Via de opkomst van de scheepvaardij zijn ze in vele werelddelen verspreid. In China werden ze als curiosum ten geschenk gegeven aan hooggeplaatste leiders en belangrijke personen, waar ze leefden bij monniken en de aristocratie. Omwille van hun uitzonderlijke verschijning werden ze daar door de eeuwen heen in stand gehouden en zwerfden op een later tijdstip weer terug naar andere werelddelen.

De echte pioniers die het ras ontwikkeld hebben tot de honden die we nu kennen zijn Kennel Crest Haven en Lee’s. Zij begonnen rond de jaren ‘50 elk met een 8 à 9-tal naakte honden van ongekende origine waaronder alleszins Mexicaanse Xolo’s aanwezig waren, en kruisten deze met kleine langharige rassen. Een wetenschappelijke studie heeft uitgewezen dat de Xolo’s het oudste gen voor haarloosheid bezitten, en datzelfde gen is aangetroffen in de Chinese naakthond. In hoeverre de Xolo’s zelf afstamden van de Pila of de Haarloze Khala is geen zekerheid te vinden. Wat wel zeker is dat de haarloze Khala een “cobby en deer-type” heeft, wat we nu ook zien in de Chinese Naakthonden. De verdere toevoegingen zijn dus afkomstig van de ingekruiste rassen. Nadien werd door onderlinge kruisingen het ras bestendigd in grootte en verschijningsvorm.

Karakter:

De Chinese naakthond is een aanhankelijke hond. Hij voelt zich innig verbonden met zijn familie, maar kiest meestal 1 familielid als baas. Die wordt dan enthousiast achtervolgd in huis en tuin. Maar ze genieten evengoed van de aandacht van de andere gezinsleden. Knuffelen en kusjes geven staan hoog op hun verlanglijstje.

Ze houden in elk geval van gezelschap en zijn niet graag alleen. Als de baas gaat werken is een tweede hondje als gezelschap een goede optie.

Ze zijn sociaal naar andere honden en mensen. Soms zijn ze wat eenkennig, maar dat kan voorkomen worden door een goede socialisatie als pup en opgroeiende hond. Ze kunnen het goed vinden met andere huisdieren, zeker als ze ermee opgroeien.

Het zijn vrolijke en speelse honden. Als ze ergens blij mee zijn kan je er echt niet naast kijken. Dan staan ze enthousiast rond te dansen, kwispelen en springen. Spelen en sporten kunnen ze als de beste met hun behendige lijf. Ze kunnen uren achter elkaar vangertje spelen, of schijnaanvallen doen. Ook trekspelletjes zijn favoriet.

Chinese Naakthonden zijn erg intelligent. Je kan hen allerhande dingen leren. Gaande van gehoorzaamheid tot en met allerlei kunstjes. Ze vergeten nooit datgene wat hen ooit aangeleerd is, zelfs al werd er maanden niet geoefend.

Fabeltjes en andere onzin ...

- Pups worden vrijwel altijd roze geboren en krijgen pas later hun definitieve haarkleur.

Pups kunnen geboren worden in alle kleuren. De roze krijgen al dan niet spots in de loop van de eerste weken die soms uitgroeien tot grote vlekken of op de duur de gehele huid bedekken. De haarkleur van de pasgeboren pups, zowel van de naakte honden als van de powderpuffs, varieert ook van wit tot zwart. Ook de haren kunnen lichter van kleur worden bij het opgroeien, of donker blijven van kleur. De Chinese Naakthond wordt dan ook terecht “toverbal” genoemd.

- Ze zijn allemaal nogal gevoelig voor huidkanker en telkens wanneer je ermee in de zon komt, gebruik je best zonnecreme.

De huidkankers die bij de naakthonden voorkomen zijn statistisch niet meer dan bij behaarde hondenrassen, dus er is geen hogere gevoeligheid. De donkere exemplaren zijn absoluut niet gevoelig voor zonnebrand, op voorwaarde dat je ze langzaamaan laat wennen aan de zon. Doorgaans beginnen ze al bij te bruinen vanaf februari-maart en zijn ze dus voldoende aan de zon gewend tegen dat de zomermaanden aanbreken. Zonnecreme verstopt de poriën, dus is eigenlijk niet aangewezen voor naakthonden. Als je al een zonnecreme wil gebruiken, dan zijn er speciale voor naakthonden ontwikkelde producten die de job wel doen. En nog beter is de lichte exemplaren die gevoelig zijn voor zonnebrand te beschermen met een licht kledingsstuk dat de niet behaarde delen beschermt tegen de schadelijke UVstralen.

- De huid blijft gevoelig en is vatbaar voor jeugdpuistjes en acné.

De verschillende huidtypes van de Chinese naakthond bepaalt voor een stuk ook de gevoeligheid voor jeugdpuistjes en acné. De droge huidtypes hebben over het algemeen geen last van deze huidaandoeningen. De gemengde en vooral de vette huidtypes zijn gevoeliger, en bij hen is het dan ook belangrijk dat de huid regelmatig zuiver gemaakt wordt. Dit gebeurt best door ze regelmatig (1 tot 2 x per week) te wassen met een ontsmettende hondenshampoo en een scrubhandschoen. Een goede uitgebalanceerde hondenvoeding voorkomt al veel huidproblemen.

- Hypergevoelige oorranden.

Dit geldt voor Peruaanse naakthonden en Mexicaanse naakthonden. De oren van de Chinese naakthonden zijn behaard, en hebben geen bescherming nodig tegen uitdroging.

- Ze hebben meer caloriën nodig omdat ze geen vacht hebben, en kunnen hun hele leven lang krachtige puppyvoeding aan.

De Chinese Naakthonden hebben net als elk ander hondenras een goede uitgebalanceerde hondenvoeding nodig. De hoeveelheid voeding wordt ook individueel berekend aan de hand van hun leeftijd, gewicht en bewegingspatroon. Honden die ganse dagen kunnen lopen en spelen hebben meer voeding nodig dan honden die weinig bewegen. Puppyvoeding moet op de juiste leeftijd worden overgeschakeld naar volwassen hondenvoer, omdat de hoeveelheid eiwitten in puppyvoer nefast is voor de nieren. Bij wijze van voorbeeld: Mijn Chineesje van 5 kg eet net evenveel als mijn Jack Russel van 5 kg.

- Ze kunnen doorgaans makkelijk gehouden worden door mensen die een allergie hebben voor hondenhaar. Wie allergisch is voor huidschilfers moet blijven opletten.

Op zich klopt dit wel. Maar je zal geen enkele serieuze fokker bereid vinden om één van zijn honden voor enkele dagen mee te geven met een potentiële pupkoper. Mensen met een allergie laten zich best testen bij een allergoloog zodat ze heel precies weten waarvoor ze allergisch zijn. Als er twijfel bestaat of ze een Chinese Naakthond kunnen verdragen zal elke goede fokker zich bereid verklaren die mensen bij hem thuis te ontvangen zodat de mensen zeer intens met de honden kunnen omgaan. Een zware allergie zal zich snel uiten. Een milde tot matige allergie voor huidschilfers is over het algemeen geen bezwaar om een hond in huis te halen, mits men de nodige hygiënische maatregelen treft voor hond én omgeving.

- Ze worden niet geschoren.

ELKE Chinese Naakthond maakt vroeg of laat kennis met de tondeuze. Hoe dikwijls en hoe veel hangt af van de mate van behaardheid. De True Hairless heeft enkel haar op zijn hoofd, staart en op de voetjes en enkele haartjes hier en daar op het lichaam. Bij hen zal het trimmen van de snuit voldoende zijn om hen een verzorgd uiterlijk te geven. De medium hairless zal ook getrimd moeten worden aan de poten en in het midden van de rug. En de Hairy Hairless moet volledig in model getrimd worden. Bij de powderpuffs volstaat het de snuit en een deel van de hals te trimmen.

- De Chinese Naakthond moet beschermd worden tegen de koude.

Zolang de hondjes in beweging kunnen zijn in temperaturen rond het vriespunt is het echt niet nodig om hen tegen die koude te beschermen. Ook sneeuw deert hen niet, ook weer mits ze in beweging kunnen blijven. Enkel bij extreem koude temperaturen of als ze gedurende langere tijd gedwongen moeten stilzitten in de kou (bvb bij een les gehoorzaamheidstraining) heeft een Chinese Naakthond bescherming nodig.

By Veronique Dirix