Kan het ook zonder Stamboom ?

Als fokker krijgen we vaak de vraag : ‘kan het ook zonder stamboom ? “

… Nee dus ! Veel mensen denken nog steeds dat een stamboom een hond duur maakt, maar dat is dus helemaal niet zo. Een stamboom kost om en bij de 50 euro, dus dat zal zeker het verschil niet mogen maken. Met een stamboom in handen weet je ook meteen veel meer. Niet alleen de “bloedlijn” van je hondje, maar ook bijvoorbeeld dat het de moeder van je pup niet elke zes maanden een nestje heeft geworpen, want dat mag niet volgens de regels, en volg je die regels niet, krijg je dus geen stamboom. Eén van DE redenen waarom broodfokkers helemaal geen stamboom willen, zij willen hun moederhondje natuurlijk zoveel mogelijk kunnen “uitmelken”, ze zorgen er wel voor dat die arme beesten elke 6 maand opnieuw gedekt worden.

Door het krijgen van een stamboom, weet je dus meteen ook de afstamming, de voorouders van je hondje. Het klinkt misschien allemaal wat moeilijk, maar als er in het ras een aandoening opduikt, kan je dus ook nagaan of de voorouders van je pup getest zijn, of dat er bepaalde aandoeningen in jouw hondjes lijn gaan voorkomen. Nog belangrijker wordt dat natuurlijk, als je ooit zelf fok plannen moest hebben, want dat kan alleen maar met een goeie basis en een gezonde hond natuurlijk.

Verder vind je ook nog op je stamboom welke hondjes het ooit tot kampioen hebben geschopt, hoeveel pups er in het nestje zaten, hoe je hondje gefokt werd (geen inteelt, lijnteelt of outcross), de fokker van je hondje, etc.

Mensen die zonder stamboom fokken hebben dan ook geen flauw benul, letterlijk, waar ze mee bezig zijn. Ze hebben vaak geen enkel idee van de afstamming (ouders, grootouders enz) van hun hond, dus hebben ook helemaal geen idee of, wanneer ze een combinatie maken, ze niet gewoon compleet het foute doen. Het hoeft dus denk ik geen verder uitleg , dat zoiets ernstige schade aan het volledige ras kan toebrengen, om nog maar te zwijgen van wat het kan doen met de pups. Erfelijke aandoeningen, die anders vrij makkelijk te vermijden waren, worden zo zonder het te weten gewoon versterkt en doorgefokt.

Fokken met stamboom is dus een MUST !

By Ilse Callens