Belgian Chinese Crested, Peruvian & Xolo Club

Beharing

HHL, MHL, THL, .... vertaling aub ? Hairy Hairless, Medium Hairles, en True Hairles. De naakte chinees heeft zoveel gradaties in beharing dat je het onmogelijk kan indelen. Maar de grootste groepen zijn deze drie. En wat voor de ene Medium is, is voor de andere Hairy. Eén ding staat vast elke chinees heeft wel ergens wat scheerwerk nodig. Bij de THL alleen de snoet.


THL puppy van enkele dagen oud.

THL Adoult

En wat denk je van deze twee ?

De liggende is een Medium en de staande is een Hairy. Ja netjes geschoren dat wel. Maar als je kortbij zou kunnen zien zou je kortje haartjes zien. Want enkel voor show gaan we ze heel glad scheren.


En dan heb je nog de Powder Puff !

Een Puffje zei ik toch he ? Niet dus, dit kleine knappe meisje is genetisch een naakte dame. ......Ja Echt waar een naakte.
Zo zie je maar, soms is het zo moeilijk te zien dat zelfs de ervaren fokkers zich erin vergissen.

Dit is dan weer wel een Powder Puff. Maar ook hier weer heel veel varieteit in vachtstructuur. Deze is heel wollig, staat heel fel uit, een poederdons precies.
maar de volgende is ook een Puff en zijn vacht is heel anders, en vooral veel makkelijker in onderhoud.

Het is dus wel degelijk heel belangrijk dat je goed kijkt naar de ouderdieren van het nestje waaruit je een pupje wil. Vooral bij de PP (Powder Puff) kan je aan de ouders goed zien welk soort vacht je hondje gaat krijgen. Op voorwaarde natuurlijk dat 1 van zijn ouders een puffje is? Anders ga je verder terug in de generaties moeten gaan kijken.
Voor de naakten light het weer heel anders. Zelfs een fokker kan niet voorspellen hoe naakt de pups gaan zijn uit een bepaalde combinatie. Natuurlijk weet je zeker dat twee heel hairy ouders geen true hairless gaan geven. Maar ook uit twee true hairless kan je mediums en hairy's krijgen.

Even een beeld van een pasgeboren nestje. Het linkse pupje lijkt een THL toch ? Neen toch niet.
Dit is dat meisje op 9 maanden.

By Bortels Carmen.